Midsommar"tårta"

Min man är ju knepig vad det gäller tårta så vi blev såg glada när vi hittade ett recept som funkade för honom också.

Det var på Pinterest jag stötte på det och hoppade vidare till:

Cookieandsweets

Jag gjorde den första gången för några veckor sedan då vi skulle ha gäster och den blev så uppskattad, så det var inget svårt val vad det skulle bli till midsommar.

Vi brukar fira midsommar med Jörgen och Ingela, men Jörgen somnade in på långfredag och Ingela kände att hon inte orkade komma till oss nu. Så i år blev det bara jag och Peter, men på sitt sätt skönt då jag är rätt sliten, men vi saknade ändå dom här.
Förra gången följde jag receptet hyfsat, men denna gång gjorde jag så här:

Ingredienser cheesecake:

250 g jordgubbar delade i 4-6 bitar var
2 msk limesaft
1 dl + 1/2  dl strösocker
200 Philadelphia färskost
2 1/2 dl vispgrädde
8 g gelatin
1 tsk vaniljsocker
Dekorering:
saften från jordgubbarna
2 g gelatin
250 g jordgubbar delade i halvor
florsocker att sikta över
ev riven limeskal
ev vispad grädde 
*Ingredienser kexbotten:
120 g fin krossade kex, Digestive
50 g smält smör
Instruktioner:
Jag skar till en tårtbotten som passade i min minsta runda form med löstagbar kant, tryck i botten på en bakplåtsbeklätt botten på en form med löstagbar kant.
Blanda 250-350 G jordgubbarna med limesaft från 1 lime (ca 2 mskkroch 0,75 dl strösocker och värm i mikron 2 minuter, jag hade frysta bär så jag fick köra längre.
Sila saften som har bildats och spara till gelen. Låt jordgubbsbitarna kallna.
Jag vispade 2,5 dl grädde och inte fullt 1/2 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker ganska fast, vispa sist ner 200g färskost.

Blanda 8 gelatin med 2 msk kallt vatten och låt det stå ett par minuter. Värm sen ca 30 sek i mikron så gelatinet smälter.
Häll snabbt gelatinet i cheesecake och rör ordentligt så det inte bildas klumpar.
Vänd i jordgubbarna och bred blandningen över tårtbotten, jag sparade lite jordhubbsfri smet som jag bredde på nästa botten spm jag la som lock. Sedan på med 250-300g jordgubbar. 
Ställ kallt så cheesecake stelnar.
Ta lite jordgubbssaft och 8-10g gelantinpulver, låt svälla, kör sedan ca 30 sek i mikron och blanda i gelatinet till dekorering. Lägg på jordgubbar och häll gelén över cheesecake ställ kallt till gelén stelnar.

Glömde som vanligt att fota först...


Nä, har varit vaken sedan 4.30 i morse, så nu går ögonen i kors, ha det bra!


Ovanligt

Ovanligt kort för att vara mig, jag vill alltid ha ett stämpelmotiv, mönsterpapper och så vidare.

Anledningen till kortet är också ovanlig för att vara mig, jag brukar sällan skicka "bara för att" kort, helst inte nu när jag inte ens lyckas göra födelsedagskort och välkommen till världenkort till mina närmsta...

I början av maj hörde en barndomskompis av sig och undrade om hon, hennes man och ett kompispar fick övernatta här, dom skulle till Tyskland och eftersom dom bor i Norrland behövdes ett stopp här i kring. Givetvis fick dom det, men deras kompispar tyckte det kändes konstigt så det blev hotell istället.

Men någon tyckte nog att dom skulle hit ändå, för ca 50 min söder om oss så pajar deras bil så dom hör av sig och frågar om erbjudandet står kvar. Så på flygartorsdagen så kommer dom. Vi hade hur roligt som helst, jätte trevliga kompisar hade dom också. På fredag f.m får dom klart med försäkringsbolag och hyrbilsfirman och får då fortsätta sin resa.
Bilen hinner dock inte bli reparerad innan dom måste hem så min kompis man och hans svärmor kommer ner en vecka senare och sover över igen och hämtar bilen. Så vi fick lyxen att få norrlandsbesök 2 ggr på en vecka. För Calle blev det dock ca 600 mil i bil på en vecka...

Jag är ju ff inne i min scrapsvacka, men bara med själva skapandet, shopping och att kolla på alla andras kreativitet funkar bra. Hur som helst blev jag sugen på att göra en enkelt kort och då jag inte fick gjort ngt kort till Marina när hon fyllde år så tänkte jag göra ett tackkort för att vi fick besök x 2.

Duttade med 3 olika distressdynor på acrylblock, sprayade vatten och plockade upp med pensel och målade bakgrunden. Sedan tog jag en pappersbit och tryckte mot den färg som fanns kvar på acrylblocket, den använde jag sedan att stansa ut  dillkronorna (eller vad det nu är). Hello stansade jag ut ur samma papper som kortstommen, men det blev lite platt och tråkigt så stansade ut en gång till ur ett mörkare papper och satte lite snett under så det blev lite djup och skugga.


Jag ångrar nu att jag inte färgade in kanterna på papperet, men to late...

Det var roligt att göra ett snabbt kort för en gångs skull, jag ska köpa några stenciler också, dom kan man ju göra jättefina snabbkort med. 

Idag är jag hemma från jobbet, mår lite illa och ont i huvudet, igår kände jag mig konstig på jobbet och åkte hem direkt jag gjort mina timmar, så ngt är det som spökar i kroppen.
Efter lunch ska jag till Jönköping och träffa onkologläkaren och efter det ska jag ta spruta i benet, inte många ggr kvar nu.

Nu ska jag sova en stund igen. Ha det gott!


Bästa svägerskan fyllde

Igår fyllde hon 50 år och idag blev kortet klart, jag har inte mycket inspiration och är konstant trött när jag är hemma.

Tröttheten skyller jag på cellgiftsbehandlingen jag gick igenom förra sommaren och hösten. Uppe på det så jobbar jag heltid plus övertid på ett jobb med högt tempo denna årstid (markisfabrik), så när jag kommer hem så sover jag oftast flera timmar, för att sedan vara vaken en liten stund innan jag hoppar i säng. Men som tur är finns det duktiga kortmakerskor att få inspiration ifrån, denna gång blev det en tjej från Seoul, annars är det ofta asamia jag liftar...

Så här blev kortet som hon kommer att få några dagar i efterskott...

Motivet är en Bildmålare, men alla dies jag använde är från Magnolia. Fjärilarna är gjorda med en punch från Martha Stewart, Love them! 


På insidan stämplade jag en textstämpel från Vilda stamps, det står att hon får kortet så sent för att jag inte ville att det skulle komma bort bland alla andra grattishälsningar... ngt måste man ju skylla på.

Mia, som svägerskan heter, ville att vi skulle komma upp och fira henne, hon skandal ett hej dundrandes kalas/fest i morgon, men vi fick tacka nej. Dels är det lite svårt att få djurvakt, men framför allt är det inte läge att ta ledigt från jobbet den här tiden på året, vi har sjukt mycket att göra och det finns inte ersättare om man är borta. Resan tar 13 timmar enkel väg, så två dagar går åt att resa så det funkar dåligt.

Vi tänker åka upp i höst/vinter då har min bonusdotter lovat att bo här och ta hand om djuren. Då blir det spännande för då har två av Mia och brorsans döttrar fått tillökning, så då får vi träffa dom små liven. Lilla Lea har ju redan anlänt och nu i dagarna väntas den andra knodden. Till Lea blev det inget kort, men vi får se om jag får till ngt till båda två framöver.

Nä, nu ska jag slappa en stund, har faktiskt bara sovit ngn timme idag. Har gjort en rabarbercheescake, borstat hunden (som är tidig med pälsbytet i år, det brukar alltid vara dags till midsommar) och färdigställt Mias kort.

I morgon kommer bonusdottern och hennes nya kille för besiktning (fniss), vi har inte träffat honom så det blir ju lite spännande att se vad det är för kille.


Rött bröst

I förra veckan så kliade det på ryggen, jag såg solbränd ut sa maken. På morgonen efter så var mitt opererade bröst illrött, så jag ringde onkologen som skickade mig vidare till bröstmottagningen. Pga att det var rött, varm och kändes konstigt/stelt/klumpigt så ville dom titta på det, men ingen tid fanns förrän idag. Som väntat var det värsta över, jag har kvar en del utslag under brösten, i armvecken och lite på bröstet, men annars känns bröstet mycket lättare idag. Ev har jag haft en i fiktion som botade sig själv. Allt var normalt, fast han var inte helt nöjd med operationsärret, det var väldigt insjunket.

Jag lägger in bilder på hur det såg ut några timmar efter det värsta utbrottet. Dumt att jag inte tog bild när det var som värst.

I övermorgon fyller svägerskan 50 år, kortet är påbörjat men jag skulle ha skickat det idag men hinner inte få det klart...


RSS 2.0